hello

Hello friends! My name is Firddaus Rafiqi from Rawang , Selangor
ARCHIEVE
|
Tutorial Rendang Ayam Berkuah Yang Sedap
Assalamualaikum Dan Selamat Sejahtera , Harini mari kita masak RENDANG AYAM YANG BERKUAH , Sebab apa admin ambik resepi rendang ayam ? sebab rendang ayam memang popular semasa hari raya aidilfitri ni kan , so apa lagi tunggu , Jom kita masak .
Masakan ni saperti memasak rendang jua, hanya berkuah je , Senang kalau ada kuah, tak payah nak masak masakan yang berkuah lagi . Cara saya memasak adalah saperti dibawah. Cara orang malas. Tak nak susah susah and buang masa , sedap pun sedap juga mengikut air tangan sendiri.
Bahan Bahan :-
Beberapa ketul ayam (terpulanglah)
1 helai daun kunyit
1 biji limau nipis
1 santan kotak
1-2 sudu besar cili boh
2 sudu besar kerisik
Garam dan gula sebagai perasa
1-2 cawan air
Bahan bahan kisar :-
1 biji bawang besar
2-3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
2 batang halia
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumis bahan kisar , dan masukan cili boh (anggarkan kepedasan/kemerahannya), kacau hingga. terbit bau.
2. Masukkan bahan perasa (garam, gula) dan masukkan ayam dan kacau sebentar.
3. Masukkan santan dan air. Renih sebentar hingga kuah menjadi pekat, perahkan asam limau dan masukkan kerisik, renih sedikit lagi. Biarkan ia berkuah sebelum menutup api.
Hidangkan dengan hirisan daun kunyit.
Resepi Oleh : http://hariharimasakmakan.blogspot.com/
|
Tutorial Rendang Ayam Berkuah Yang Sedap
Assalamualaikum Dan Selamat Sejahtera , Harini mari kita masak RENDANG AYAM YANG BERKUAH , Sebab apa admin ambik resepi rendang ayam ? sebab rendang ayam memang popular semasa hari raya aidilfitri ni kan , so apa lagi tunggu , Jom kita masak .
Masakan ni saperti memasak rendang jua, hanya berkuah je , Senang kalau ada kuah, tak payah nak masak masakan yang berkuah lagi . Cara saya memasak adalah saperti dibawah. Cara orang malas. Tak nak susah susah and buang masa , sedap pun sedap juga mengikut air tangan sendiri.
Bahan Bahan :-
Beberapa ketul ayam (terpulanglah)
1 helai daun kunyit
1 biji limau nipis
1 santan kotak
1-2 sudu besar cili boh
2 sudu besar kerisik
Garam dan gula sebagai perasa
1-2 cawan air
Bahan bahan kisar :-
1 biji bawang besar
2-3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
2 batang halia
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumis bahan kisar , dan masukan cili boh (anggarkan kepedasan/kemerahannya), kacau hingga. terbit bau.
2. Masukkan bahan perasa (garam, gula) dan masukkan ayam dan kacau sebentar.
3. Masukkan santan dan air. Renih sebentar hingga kuah menjadi pekat, perahkan asam limau dan masukkan kerisik, renih sedikit lagi. Biarkan ia berkuah sebelum menutup api.
Hidangkan dengan hirisan daun kunyit.
Resepi Oleh : http://hariharimasakmakan.blogspot.com/
|
Hello?
Blog Owner

Full Name :Muhd Firddaus Rafiqi Bin Mohd Roslan
Nick Name :Daus
Birth :13 November 2000
Age :15 Years Old
Country :Selangor
City :Rawang
Hobby :Playing Football & Badminton
Ambition :Seorang Pakar IT & Tukang Masak
|
Gambar nampak sedap. Take sabar dah nak try
Gambar nampak sedap. Take sabar dah nak try
Post a Comment