home about Home


hello


Hello friends! My name is Firddaus Rafiqi from
Rawang , Selangor

ARCHIEVE



Tutorial Nasi Goreng Cina
Friday, 7 August 2015 | 0 Comments

Assalamualaikum Dan Selamat Sejahtera , Kita berjumpa lagi , hari ini admin nak ajar cara untuk masak nasi goreng cina , tapi nasi goreng cina ini pedas sedikit biasanya tidak pedas , tapi kalau tidak pedas rasa tak sedap pulakkan , tetapi saya akan tambah cili ikut kesesusaian , jom kita tengok resepi di bawah mudah dan sedap , kalau tidak percaya cubalah di rumah .

Bahan-Bahan :-
  • 4 cawan nasi sejuk ( peroikan)
  • 2 biji telur
  • 1 cawan udang sederhana besar
  • 1 cawan sayur campur
  • 2 batang cili hijau/merah
  • sedikit daun sup/daun bawang(di hiris)
  • 2 sudu besar sos tiram
  • minyak utk menumis
  • garam dan sedikit gula
Bahan Tumis (di tumbuk) :-
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 sudu besar lada hitam
Cara-Cara :-
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehinga wangi.Masukkan telur dan biarkan sebentar.
  2. Bila nampak telur separuh masak kacau cepat2 supaya hancur dan rata.
  3. Masukkan sayur campur dan udang. Masukkan hirisan cili hijau/merah... Kacau rata.
  4. Masukkan sos tiram dan gaul lagi.Masukkan nasi dan garam serta sedikit gula. Kacau supaya rata dan goreng nasi sampai berasap2...
  5. Masukkan potongan daun sup dan daun bawang...kacau lagi. Sekiranya rasa dah ok bolehlah matikan api dan angkat nasi tu.
  6. Nasi goreng ni boleh di makan bersama ayam goreng atau keropok ikan untuk lagi enak.

Post a Comment