home about Home


hello


Hello friends! My name is Firddaus Rafiqi from
Rawang , Selangor

ARCHIEVE



Tutorial Masakan Tradisional Jepun Dakjuk (Korean Chicken Porridge)
Friday, 7 August 2015 | 0 Comments

Dakjuk adalah makanan tradisional Korea yang bahan utamanya adalah beras, daging ayam, dan bawang putih. cara memasaknya hampir sama dengan cara memasak bubur hanya saja daging ayam direbus secara terpisah dengan bawang putih serta bawang merah. Tekstur Dakjuk sama seperti bubur ayam yang kental dengan rasa bawang putih yang kuat. Dakjuk sangat disukai mulai dari anak – anak sampai orang tua karna makanan ini tidak pedas dan mudah dicerna.

Takkan tengok gambar sahaja? Jom kita hidangkan untuk kanak-kanak di malaysia .

Bahan-bahan :-
3/4 cawan beras bijirin pendek, direndam selama kira-kira satu jam dan toskan
4 cawan rebusan ayam
1 lobak merah dipotong
1 saderi dipotong

Tambah air dan beras ke dalam periuk yang besar dan didihkan, ditutup, selama kira-kira 30 minit. Mulakan dengan api kecil sederhana, tetapi kecil sedikit api apabila air itu jelas kelihatan kurang. Kacau sekali-sekala supaya nasi tidak melekat pada bahagian bawah periuk.


Tambah sayur-sayuran, tutup dan mereneh selama 10 minit tambahan sehingga sayur-sayuran lembut. (Pada ketika ini, anda boleh melaraskan konsisten bubur untuk citarasa dan rebuskan ayam.) Oleh kerana ayam sudah masak, masukkan pada beberapa minit terakhir menggelegak. Tambah garam dan lada secukup rasa.

Post a Comment