hello

Hello friends! My name is Firddaus Rafiqi from Rawang , Selangor
ARCHIEVE
|
Tutorial Memasak Takoyaki dan Kaniyaki-Kudapan Jepun
Takoyaki dan Kaniyaki-Kudapan Jepun Yang Enak Dan Lazat

Bahan-bahan :-
- *225g tepung takoyaki - boleh ddapati di jusco section japanese food(RM10.90)
- *100g @ 2 biji telur size M
- *580ml air berisi ais -resepi asal 700ml-(baik buat 580ml..tak lembek sgt
- 1/2 tsp granulated dashi-akak beli yang dah siap paket kecik-kecik. Akak guna 1 peket (RM5.90)
- minyak sayur untuk melengser acuan.
Bahan Isi :-
- tako@sotong -(pakai yang biasa ajer..nak pakai kurita paul pun boleh ahaks)
- sotong potong kecik, toskan, kemudian gaulkan sotong dengan 1 sudu besar penuh sos tiram, 1 sudu besar okonomiyaki sos dan beberapa titik minyak bijan serta sedikit pewarna merah (lebih kurang mcm yg jusco buat la ni..hehe (jangan letak air ye). Kemudian masak sekejap (dalam 6-8 min)
- kubis - cincang halus
- crab stik-siat kecik
- daun bawang-hiris halus
Bahan Topping :-
- sos okonomiyaki (RM9.90)- kalau tak jumpa boleh guna kicap manis+sos tiram
- mayoni-akak masukkan dalam plastik...senang nak picit
- fish flakes @ ikan parut (dried bonito fish flakes)RM7.90
- nori halus-tak beli ..pastu menyesal..sebab tak cunlah
Cara-cara :-
- Campurkan semua bahan-bahan bertanda *. kacau supaya tidak berketul-ketul. (akak blender ajer..senang keroje)
- panaskan acuan takoyaki dengan sapu minyak skit.
- kalau takade boleh guna acuan kuih cara.
- Tuang adunan hingga penuh (dalam 1 1/2 sudu besar).
- Masukkan sotong 1 potong dan sedikit kobis cincang.. Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.
- Kikis lebihan-lebihan adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.
- Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick dan letak minyak masak lagi agar bebola takoyaki ni jadi lebih garing.
- Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing dan dalamnya masak sambil letak minyak sayur sikit... sekiranya minyak dah kering.
- Bila dah masak, angkat susun dalam pinggan. Sapu semua bebola takoyaki dengan okonomiyaki sos yang telah dibancuh dengan sedikit air pada keseluruhannya.
- Kemudian taburkan bonito flake dan picitkan mayonis. Akhir sekali tabur sedikit serbuk hijau...Siappp Sedap weiii....hehe...
- Sodap di makan panas-panas
|
Tutorial Memasak Takoyaki dan Kaniyaki-Kudapan Jepun Takoyaki dan Kaniyaki-Kudapan Jepun Yang Enak Dan Lazat

Bahan-bahan :-
- *225g tepung takoyaki - boleh ddapati di jusco section japanese food(RM10.90)
- *100g @ 2 biji telur size M
- *580ml air berisi ais -resepi asal 700ml-(baik buat 580ml..tak lembek sgt
- 1/2 tsp granulated dashi-akak beli yang dah siap paket kecik-kecik. Akak guna 1 peket (RM5.90)
- minyak sayur untuk melengser acuan.
Bahan Isi :-
- tako@sotong -(pakai yang biasa ajer..nak pakai kurita paul pun boleh ahaks)
- sotong potong kecik, toskan, kemudian gaulkan sotong dengan 1 sudu besar penuh sos tiram, 1 sudu besar okonomiyaki sos dan beberapa titik minyak bijan serta sedikit pewarna merah (lebih kurang mcm yg jusco buat la ni..hehe (jangan letak air ye). Kemudian masak sekejap (dalam 6-8 min)
- kubis - cincang halus
- crab stik-siat kecik
- daun bawang-hiris halus
Bahan Topping :-
- sos okonomiyaki (RM9.90)- kalau tak jumpa boleh guna kicap manis+sos tiram
- mayoni-akak masukkan dalam plastik...senang nak picit
- fish flakes @ ikan parut (dried bonito fish flakes)RM7.90
- nori halus-tak beli ..pastu menyesal..sebab tak cunlah
Cara-cara :-
- Campurkan semua bahan-bahan bertanda *. kacau supaya tidak berketul-ketul. (akak blender ajer..senang keroje)
- panaskan acuan takoyaki dengan sapu minyak skit.
- kalau takade boleh guna acuan kuih cara.
- Tuang adunan hingga penuh (dalam 1 1/2 sudu besar).
- Masukkan sotong 1 potong dan sedikit kobis cincang.. Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.
- Kikis lebihan-lebihan adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.
- Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick dan letak minyak masak lagi agar bebola takoyaki ni jadi lebih garing.
- Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing dan dalamnya masak sambil letak minyak sayur sikit... sekiranya minyak dah kering.
- Bila dah masak, angkat susun dalam pinggan. Sapu semua bebola takoyaki dengan okonomiyaki sos yang telah dibancuh dengan sedikit air pada keseluruhannya.
- Kemudian taburkan bonito flake dan picitkan mayonis. Akhir sekali tabur sedikit serbuk hijau...Siappp Sedap weiii....hehe...
- Sodap di makan panas-panas
|
Hello?
Blog Owner

Full Name :Muhd Firddaus Rafiqi Bin Mohd Roslan
Nick Name :Daus
Birth :13 November 2000
Age :15 Years Old
Country :Selangor
City :Rawang
Hobby :Playing Football & Badminton
Ambition :Seorang Pakar IT & Tukang Masak
|
Welcome Bonus: Rs. 200 welcome bonus, deposit 100 - Sands Casino
Get the biggest welcome bonus 샌즈카지노 of Rs. 온카지노 200. Betting site 1xbet korean at Sands Casino and get your free bonus just for registering, downloading and
Post a Comment