home about Home


hello


Hello friends! My name is Firddaus Rafiqi from
Rawang , Selangor

ARCHIEVE



Tutorial Memasak Takoyaki dan Kaniyaki-Kudapan Jepun
Friday, 7 August 2015 | 1 Comments

                    Takoyaki dan Kaniyaki-Kudapan Jepun Yang Enak Dan Lazat

                                  

Bahan-bahan :-

  • *225g tepung takoyaki - boleh ddapati di jusco section japanese food(RM10.90)
  • *100g @ 2 biji telur size M
  • *580ml air berisi ais -resepi asal 700ml-(baik buat 580ml..tak lembek sgt
  • 1/2 tsp granulated dashi-akak beli yang dah siap paket kecik-kecik.  Akak guna 1 peket (RM5.90)
  • minyak sayur untuk melengser acuan.
Bahan Isi :-
  • tako@sotong -(pakai yang biasa ajer..nak pakai kurita paul pun boleh ahaks)
  • sotong  potong kecik, toskan, kemudian gaulkan sotong dengan  1 sudu besar penuh sos tiram, 1 sudu besar okonomiyaki sos dan beberapa titik minyak bijan serta sedikit pewarna merah (lebih kurang mcm yg jusco buat la ni..hehe (jangan letak air ye). Kemudian masak sekejap (dalam 6-8 min)
  • kubis - cincang halus
  • crab stik-siat kecik
  • daun bawang-hiris halus
Bahan Topping :-
  • sos okonomiyaki (RM9.90)- kalau tak jumpa boleh guna kicap manis+sos tiram
  • mayoni-akak masukkan dalam plastik...senang nak picit
  • fish flakes @ ikan parut (dried bonito fish flakes)RM7.90
  • nori halus-tak beli ..pastu menyesal..sebab tak cunlah
Cara-cara :-
  • Campurkan semua bahan-bahan bertanda *. kacau supaya tidak  berketul-ketul. (akak blender ajer..senang keroje)
  • panaskan acuan takoyaki dengan sapu minyak skit. 
  • kalau takade boleh guna acuan kuih cara.
  • Tuang adunan hingga penuh (dalam 1 1/2 sudu besar).
  • Masukkan sotong 1 potong dan sedikit kobis cincang.. Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.
  • Kikis lebihan-lebihan  adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.
  • Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick dan letak minyak masak lagi agar bebola takoyaki ni jadi lebih garing.
  •  Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing dan dalamnya masak sambil letak minyak sayur sikit... sekiranya minyak dah kering. 
  • Bila dah masak, angkat susun dalam pinggan. Sapu semua bebola takoyaki dengan okonomiyaki sos yang telah dibancuh dengan sedikit air pada keseluruhannya. 
  • Kemudian taburkan bonito flake dan picitkan mayonis. Akhir sekali tabur sedikit serbuk hijau...Siappp Sedap weiii....hehe...
  • Sodap di makan panas-panas

Anonymous Anonymous said...

Welcome Bonus: Rs. 200 welcome bonus, deposit 100 - Sands Casino
Get the biggest welcome bonus 샌즈카지노 of Rs. 온카지노 200. Betting site 1xbet korean at Sands Casino and get your free bonus just for registering, downloading and

 

Post a Comment